Našliams leista šeimos automobiliu naudotis laikinai

18.02.2020 11:36
Su­pap­ras­tin­ta trans­por­to prie­mo­nių re­gis­tra­vi­mo tvar­ka, mi­rus jų sa­vi­nin­kui. Nuo ba­lan­džio pra­džios bū­si­mas ma­ši­nos pa­vel­dė­to­jas ar­ba ki­tas as­muo iš­kart po tech­ni­kos sa­vi­nin­ko mir­ties iki vie­nų me­tų ga­lės bū­ti lai­ki­na­sis val­dy­to­jas ir ne­pri­va­lės lauk­ti, kol bus at­lik­tos vi­sos pa­vel­dė­ji­mo pro­ce­dū­ros.

Valstybinė įmonė „Regitra“ pranešė, kad nuo balandžio 1 dienos, mirus transporto priemonės savininkui, būsimasis paveldėtojas arba kitas asmuo galės laikinai naudotis automobiliu ar kita technika jau nuo savininko mirties dienos visus metus, bet per 14 dienų privalės kreiptis į „Regitrą“ dėl laikinos registracijos.

Об этом сообщает Футляр от виолончели

Laikina transporto priemonės registracija galios ne ilgiau kaip vienus metus nuo gauto pranešimo apie jos savininko mirtį. Per šį laikotarpį, sutvarkius turto paveldėjimo dokumentus, transporto priemonė turės būti įregistruojama naujojo valdytojo vardu. Per metus transporto priemonės neperregistravus paveldėtojo vardu, jos dalyvavimas eisme bus sustabdytas.

Netekdavo šeimos automobilio

Mirus transporto priemonės savininkui, nuosavybės perleidimo dokumentai paveldėtojui arba kitam asmeniui pradedami tvarkyti ne anksčiau kaip po 3 mėnesių, o pagal šiuo metu galiojančią tvarką asmuo dėl automobilio įregistravimo savo vardu į „Regitrą“ gali kreiptis tik susitvarkęs paveldėjimo dokumentus – iki tol transporto priemonė negali būti eksploatuojama, jos dalyvavimas eisme sustabdomas, o už tokios mašinos naudojimą numatytos didelės baudos.

Todėl, pavyzdžiui, mirusio vyro našlė, kelis mėnesius negali naudotis šeimai priklausančiu automobiliu vien todėl, kad jis buvo registruotas mirusiojo vardu.

„Lietuvos žinios“ jau rašė, kad mirus vienam iš sutuoktinių kitas, pagal įstatymą, nuo tos minutės nebetenka teisės naudoti automobilio, kuris iki tol abiem priklausė jungtinės nuosavybės teise, tačiau buvo registruotas vieno jų vardu. Artimiausio žmogaus mirtį išgyvenantį žmogų neretai užgriūva ir su laidotuvių organizavimu susiję rūpesčiai, kai transporto priemonė tampa tiesiog nepakeičiama. Tačiau jeigu šeima turi vieną automobilį, o tas registruotas mirusio sutuoktinio vardu, tada našlys ir visa šeima ilgam lieka be mašinos.

Nuo balandžio 1 dienos, mirus transporto priemonės savininkui, būsimasis paveldėtojas galės laikinai ja naudotis, pasirūpinęs laikina automobilio registracija.

Leidimas naudoti mirusio asmens automobilį dabar automatiškai stabdomas iškart, kai iš Gyventojų registro gaunamas pranešimas apie savininko mirtį – mašina nebegalima važinėti, nors automobilis buvo bendra šeimos nuosavybė ir kitas teisėtas jo savininkas tebėra gyvas.

Kol našlė ar našlys įvykdo visus paveldėjimo, Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo reikalavimus, perregistruoja mašiną savo vardu ir valstybė jam leidžia vėl naudotis nuosavu turtu, praeina ne mažiau kaip keturi mėnesiai. Tokia įstatymų nuostata atsirado Seimui dar 2014 metais patvirtinus Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisas, kuriose ir atsirado sąvoka „transporto priemonės leidimo dalyvauti eisme sustabdymas“.

Dabar „Regitros“ atstovė Ingrida Kuorytė „Lietuvos žinioms“ paaiškino, kad nuo balandžio 1 dienos pakeitus registravimo tvarką transporto priemonės dalyvavimas eisme bus sustabdomas tik tuo atveju, jeigu dėl laikinos registracijos į „Regitrą“ nebus kreiptasi per 14 dienų, nes per tokį laikotarpį apie savininko mirtį praneša Gyventojų registras.

„Naujoji tvarka užtikrins, kad bus žinomas už automobilį atsakingas asmuo. Tai padės išvengti nesusipratimų, įvykus eismo įvykiui arba pažeidus Kelių eismo taisykles. Be to, „Regitroje“ būsimas paveldėtojas ar kitas asmuo galės iš karto susitvarkyti dokumentus, nelaukdamas, kol bus baigtos paveldėjimo procedūros“, – teigė „Regitros“ Veiklos departamento direktorius Darius Jurgutis.

Pavojai dėl draudimo

„Regitra“ primena, kad paveldėtojams, norintiems automobilį įregistruoti savo vardu, pirmiausia reikės pasirūpinti jo galiojančia technine apžiūra bei privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu.

Laikinasis transporto priemonės savininkas rizikuotų patirti nuostolių, tapęs eismo įvykio kaltininku, jei kartu su transporto priemone toliau naudotų galiojantį velionio pasirašytą privalomojo draudimo liudijimą.

„Draudimo žalų ekspertai sako, jog jei įvykį sukėlęs asmuo vairavo mirusio asmens automobilį, draudikui svarbu, ar draudimo sutartis yra galiojanti, ar vairavęs asmuo atitinka draudimo sutartyje numatytas sąlygas. Automobilis turi būti registruotas ir galintis dalyvauti eisme“, – „Lietuvos žinioms“ teigė draudimo bendrovės „Gjensidige“ atstovė Baltijos valstybėse Jovita Aukštuolytė-Minderienė.

Pavyzdžiui, draudimo bendrovės, nustatydamos įmokos dydį, kreipia dėmesį į draudėjo amžių, vairavimo patirtį, eksploatavimo geografiją ir panašius dalykus, kurių pažeidimą gali laikyti nedraudžiamuoju įvykiu arba mažinti žalos išmoką. Antai draudimo sutartyje gali būti nenumatyta galimybė automobilį vairuoti kitoje valstybėje. Tokiu atveju privalomojo draudimo apsauga ne Lietuvoje negalios.

Todėl draudikai pataria, perėmus laikinai valdyti automobilį, įdėmiai perskaityti privalomojo draudimo sąlygas ir prireikus kartu su draudimo bendrove jas papildyti. Tokiu atveju gali tekti papildomai primokėti.

„Regitra“ informavo, kad naujoji tvarka galios ir toms transporto priemonėms, kurių savininkai mirė iki jos įsigaliojimo, nuo balandžio iš Gyventojų registro gavus duomenis apie asmens mirtį.